Aandacht als bron van rust


Misschien lukt het jou niet om 'anders' naar je situatie te kijken? Of ben je de hele tijd aan het piekeren over de periode die achter je ligt?

Om tot rust te komen zijn er veel technieken die met aandacht te maken hebben, gaande van Qi Gong, Tai Chi tot verschillende meditatievormen zoals 'mindfulness'.

Bij stress en ontevredenheid kan 'mindfulness' zeker helpen. Het bestaat uit verschillende aandachtstechnieken (ademhaling, gedachten, lichaamsbeweging,...). In een training van 8 weken leer je jezelf aanvaarden en anders omgaan met wat er zich bij jou afspeelt. Zo krijg je een gevoel van rust en vrijheid. Als mindfulness een deel wordt van je leven, kun je er altijd naar teruggrijpen op momenten dat het moeilijker gaat.  Maar niet alleen een opleiding kan helpen. Ook kan je dagelijks op een aantal dingen letten.


Enkele tips

- Doe alles wat je doet traag en met aandacht, van de hap tijdens de maaltijd tot de wandeling naar de winkel. Gebruik bewust al je zintuigen.
- Tuinieren is een uitstekende vorm om te 'aarden'. Begin kleinschalig. Geniet ervan om in de tuin te zijn.
- Schrijven is een vorm van meditatie, het vertraagt je gedachten en brengt je dichter bij je emoties. Voorzie elke ochtend een moment om te schrijven over dat wat er in je opkomt.
- Neem enkele keren per dag de tijd om je voeten ferm op de grond te zetten. Ze geven je een gevoel van stevig fundament.
- Luister regelmatig naar het ritme van je in- en uitademing. Gewoon goed luisteren werkt rustgevend.Meer over mindfulness

Mindfulness, een pad van
vrijheid, door David Dewulf

In de maalstroom van je leven, door Edel Maex

Handboek meditatief
ontspannen door Jon Kabat
Zin

Meer boeken over
mindfulness vind je hier.

Websites
www.meditatie.2link.be
www.aandacht.be
www.mbct.be