Praten werkt!


Door het verlies van je baan ben je ook het contact met je collega's en klanten kwijt. Jij kan hen niet meer contacteren en zij doen op jou geen beroep meer. In dergelijke situatie voel je je soms sociaal uitgesloten of 'eenzaam'.   

Eenzaamheid is niet zielig. Iedereen, zelfs drukke mensen die gaan werken en een grote vriendenkring hebben krijgen ermee te maken. Dus ook 'zonder werk' heb jij het recht je zo te voelen. Eenzaamheid is voor jou misschien een zware last, maar het is vooral ook een unieke kans om jezelf te leren kennen en initiatieven te nemen. 

Enkele tips
  
Voorzie enkele momenten om met mensen te praten.
- Beschouw je gevoel van eenzaamheid niet als een
teken van mislukking. Voor eenzaamheid is er een oplossing.
- Als je een partner hebt, voorzie dan wekelijks enkele momenten om bij te praten. Grijp deze gelegenheid aan om dingen te herbekijken, nieuwe afspraken te maken.
- Zoek contact met gelijkgezinden, met mensen waarmee je iets kan delen: familie, vrienden, buren of - waarom ook niet -onbekenden. 
- Geef de voorkeur aan een telefoongesprek of een ontmoeting boven sociale netwerken of e-mailcommunicatie.
- Beperk de tijd die je besteeedt op internet. Internet-verslaving kan leiden tot een depressie.

- Ga op zoek naar groepen of verenigingen
waarmee jij je interesses kan delen. Heb je al gedacht aan vrijwilligerswerk? Lees meer hierover in de rechterkolom.

- Als er niemand jou belt of e-mailt, neem dan zelf het initiatief. Maak een lijstje van wie je wanneer contacteert met een voorstel of een leuk bericht.
- Overal om je heen zijn mogelijkheden tot een gesprek. Ga naar de stad of maak een wandeling in je buurt. Groet de mensen die je ontmoet en knoop een gesprek aan.
- Denk je dat je te verlegen bent voor dergelijke intiatieven, praat er dan over met een coach of therapeut. Of contacteer een van de organisaties hiernaast.

Meer lezen:

Wil je sociaal actief zijn en mensen helpen? Dan is vrijwillgerswerk
misschien wel iets voor jou? Lees meer over vrijwilligersorganisaties.
Of zoek je een concrete vrijwilligersjob?

de Vereniging voor Verlegen mensen is een zelfhulpgroep waarbinnen uitsluitend vrijwilligers (zelf verlegen) je hierbij actief meehelpen